spcch

Článek Zdravotnického deníku: Farmaceut je poprvé v historii nositelem ambulantního výkonu

27.10.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Začátkem října Nemocnice Na Homolce uvedla Ambulanci klinického farmaceuta, která je určena praktikům, ambulantním specialistům a pacientům. Ambulance má za cíl srozumitelně vysvětlit výše zmíněným skupinám informace k předepsaným lékům, mezi které lze aktuálně řadit také např. Paxlovid, antivirotikum pro dospělé pacienty proti onemocnění covid-19.

Ambulance vznikla díky spolupráci České odborné společnosti klinické farmacie a oddělení klinické farmacie Nemocnice Na Homolce. Cílem byla dostupná služba, kterou ambulance nabízí a v rámci které je hlavně pacientům vysvětlován vliv léků, které mají předepsané nebo je již užívají. Ohlasy jsou pozitivní, tato služba je mezi všemi vítána a podporuje u pacientů zájem o vlastní zdraví. Služba je navíc vedena zdravotní pojišťovnou jako poradenská služba, je tedy mezi ambulantními výkony. Podle vyjádření nemocnice nejsou primárními žadateli pacienti, ale jejich ošetřující lékaři, kteří službu hodnotí také velmi kladně. Pokud právě farmaceut pomůže pacientovi odhalit některé klinicky významné lékové problémy, pacient to může řešit právě se svým ošetřujícím lékařem. Lékaři a farmaceuti mohou mezi sebou komunikovat také telefonicky.

Jak již bylo zmíněno, tato poradenská služba je vedena a hrazena ze zdravotního pojištění pacientů - hrazeny jsou dvě konzultace za rok na doporučení lékaře.

Celý článek zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.