spcch

Článek Deníku N: Umělá sladidla nejsou bezpečnou náhradou cukru. Velká studie ukázala, že mohou ohrozit zdraví

18.10.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Dvanáct let trvající výzkum, kterého se zúčastnilo kolem sta tisíc respondentů, se zabýval otázkou umělých sladidel a jejich vlivu na zdraví člověka. Na začátku výzkumu byla tedy jasně položená otázka, zdali umělá sladidla ovlivňují výskyt srdečních a mozkových příhod. Závěrem nebylo snížení výskytu těchto chorob, ale naopak jejich zvýšení.

Respondenti, dobrovolníci, byli po dvanáct let rozděleni do tří skupin: nekonzumace umělých sladidel vůbec, částečná konzumace, vysoká konzumace. Poslední zmíněná skupina v přepočtu vypila jednu plechovku nápoje s umělými sladidly denně, což odpovídá deseti žvýkačkám bez cukru. Je důležité si uvědomit, že umělá sladidla jsou přítomna a tedy konzumována v řadě potravin, a to na denní bázi. Lékaři upozorňují na to, že stejně jako cukr, tak i umělá sladidla jsou schopna spouštět hormony, které jsou zodpovědné za ukládání tuků do tělesných zásob, čímž se zvyšuje riziko srdečních chorob, obezity, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu, inzulinové rezistence. Výzkum ukázal, že umělá sladidla nemají žádný přínos pro skupiny diabetiků nebo lidí s nadváhou tak, jak bylo v minulosti prezentováno, naopak. Komentář dr. Gojdy poukazuje na to, že je nutné s umělými sladidly či jednoduchými cukry zacházet s mírou a vědomím toho, že jejich nadměrná konzumace není prospěšná pro zdravého člověka, ani pro pacienta postiženého civilizačními chorobami. Dále poukazuje na to, že umělá sladidla nejsou nijak "lepší" než cukr, spíše se jedná o marketingový tah a je nutné počítat s jejich přítomností ve velkém procentu potravin.

Celý článek zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.