spcch

28. ledna: Mezinárodní den ochrany osobních údajů

28.01.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Před více než 40 lety byla přijata Úmluva o ochraně osob se zřetelem na automatizované zpracování osobních dat, šlo tehdy o úplně první mezinárodní evropský dokument řešící tuto problematiku. V současnosti je v oblasti ochrany osobních údajů stěžejní nařízení GDPR. Smyslem tohoto nařízení je zaručení práva na ochranu občana před neoprávněným zásahováním do jeho osobního a soukromého života neoprávněným schromažďováním a zvěřejňováním nebo jiným zneužíváním osobních údajů, dle Listiny základních práv a svobod. Tento mezinárodní den má ambici rozvoje povědomí veřejnosti o vlastní odpovědnosti za zacházení s osobními údaji v online i offline světě. 

Dle definice tohoto zákona znamenají osobní údaje každou informaci týkající se identifikace osob, včetně fotografií. Automatizované zpracování je v současné době nejběžnější prostřednictvím mobilu nebo webového prohlížeče. Informace automaticky poskytované právě mobilem nebo webovým prohlížečem lze regulovat v nastavení, s čímž mohou pomoci i osoby vám blízké. Dalším častým prostředkem jsou nejrůznější zákaznické kartičky a registrace, úřední záležitosti, smlouvy, reklamace a další. 

Nejen při internetovém nakupování, kdy již vyplňujete údaje k objednávce, je vhodné číst si poslední řádky před finálním odesláním objednávky. Právě na samém konci vyplňování údajů se objevují dotazy k tomu, zdali souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Jde o to, zdali chcete být kontaktováni zákaznickou linkou nebo zdali chcete odebírat novinky z konkrétního e-shopu. Je důležité si tyto informace přečíst, porozumět jim a svobodně se rozhodnout o (ne)poskytnutí údajů. V České republice tuto problematiku řeší nezávislý Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Zdroje zde, zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.