spcch

Článek Hospodářských novin: I mozek se dá posilovat. Tady je pět rychlých tipů, které doporučují vědci

26.07.2021 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Článek se zabývá pěti jednoduchými triky, kterými lze posilovat mozek a jeho výkon v dlouhodobém horizontu.

  1. Zkuste něco nového, inovativního, o něco málo složitějšího než byla stávající aktivita. Mozek bude vykazovat vyšší aktivitu a také kreativitu. Dle výzkumu stačí jakýkoliv (online) kurz, který vás zaměstná na pár týdnů, max. měsíců, ale profitovat z něho budete ještě dlouho.
  2. Nepodceňujte důležitost spánku, díky kterému se mozek obnoví a je díky němu schopen fungovat každý den. Pro lepší spánek je vhodné odložit elektroniku alespoň půl hodiny před spánkem, protože modré světlo vyzařováno mobilními telefony aj. negativně spánek ovlivňuje.
  3. Také fyzickou aktivitu lze posílit mozek v dlouhodobém horizontu. Fyzická aktivita snižuje krevní tlak, zlepšuje úroveň cholesterolu a snižuje stres, což pozitivně působí na mozek samotný.
  4. Trávit čas s osobami vám blízkými, které máte rádi, zlepšuje náladu a pozitivně ovlivňuje aktivitu vašeho mozku díky komunikaci. Komunikace umožňuje mozku posunout své limity, interakce s myšlenkami ostatních osob posouvá vlastní myšlenky.
  5. Zapojte více smyslů v rámci aktivit. Zapojení více smyslů znamená pro mozek zvýšenou aktivitu a trénink jeho schopností.

Celý článek najdete zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.