spcch

Kampaň "Dřív než bude pozdě" jako upozornění na prevenci

01.11.2021 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Ministerstvo zdravotnictví spustilo novou kampaň "Dřív než bude pozdě", která se týká prevence. Výzkum zjistil, že jedna třetina odložených případů osobní prohlídky vede ke zhoršení zdravotního stavu pacienta. Celá třetina Čechů nechodí na pravidelné preventivní prohlídky, protože je nepovažuje za důležité. Dle praktiků je za zhoršením zdravotního stavu Čechů především sociální izolace, neaktivita, stres z nejistoty a lockdownu (58 %), odklady plánovaných operací (58 %), postcovidové problémy (51 %), neřešení potíží s lékaři (50 %). Koronavirová opatření a strach z nákazy (73 %) způsobil, že pacienti méně často docházeli na preventivní prohlídky. 38 % pacientů přišlo v předem smluvený čas s lékařem a podstoupilo prohlídku.

Vysoký nárůst zaznamenala vzdálená komunikace mezi praktickým lékařem a pacientem (96 %). Jednalo se především o telefonickou (89 %) a e-mailovou komunikaci (66 %), prostřednictvím které probíhala konzultace zdravotního stavu. Elektronická komunikace však z dlouhodobého pohledu nemůže nahradit plnohodnotnou péči lékaře, kterou zůstavá osobní návštěva - to si myslí 26 % lékařů. 72 % lékařů by elektronickou komunikaci lékař - pacient využilo jen k řešení méně závažných nebo dlouhodobě léčených obtíží stejným lékem při nezměněném stavu. Odhalení nemoci v jejím počátku, řešení zdravotního stavu a pomoc pacientovi novým způsobem lze však především osobní prohlídkou. 80 % respondentů odpovědělo, že využívá především eRecept. Více než 7 % pacientů si však dávkování léků předepsané lékařem upravilo bez předchozí konzultace.

Dva ze tří praktiků viděli u svých pacientů za jeden pouhý rok prudké zhoršení zdravotního stavu. Jedná se především o onemocnění, jejichž počet se během pandemie zvýšil: 37 % diabetes, 36 % srdeční onemocnění, 33 % onkologická onemocnění, 31 % psychologická onemocnění.

Odkaz na článek a fotografie zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.