spcch

Nordic walking nejen pro dospělé

06.06.2014 | Centrum služeb | autor: zpět

  

Nordic walking je pro každého, nejen pro dospělé, ale i pro děti. Akce Rozchoďme civilky ukazuje, že nordic walking je pro každého, kdo má rád pohyb.

Akce Rozchoďme civilky

Cílem akce Rozchoďme civilky je nachodit pomocí nordic walking co nejvíce kilometrů. Do této akce se také zapojily děti s alergií a respiračními onemocněními, které si říkají Tuláci z Chomutova. V rámci této akce nachodili na rekondičním pobytu cca 30 km.

Co přináší tato akce Tulákům z Chomutova

Přínos této akce pro Tuláky z Chomutova se dá shrnout do tří slov, zlepšení jejich zdraví. Pro optimální trénink našeho srdce je nejvhodnější cyklická aerobní aktivita. Každé vykročení stáhne lýtkový sval, tím stlačí i žíly, které jím procházejí, a tak pumpuje krev z nohou zpátky k srdci. Pravidelná chůze zajišťuje dostatečnou funkčnost krevního oběhu, dostatečné okysličování krve a tím také zlepšuje dýchání.

Nejpřirozenější pohyb je chůze, nordic walking, kondiční chůze se speciálními holemi zvyšuje efektivitu běžné chůze o 40 %. Důvodem je zapojení do činnosti i svalů horních končetin a trupu, čímž trénujeme srdce. Výsledkem je zapojení do činnosti cca 90 % svalů celého těla. Jako každý výkonnostní trénink má nordic walking pozitivní účinky na kardiovaskulární a pulmonální funkce. Zlepšuje koordinaci, výdrž a zvyšuje prokrvení mozku. Zapojení cca 90 % všech svalů do činnosti znamená také vysoký energetický výdej, který je o cca 22 % vyšší než u běžní chůze, což je výhodné pro všechny lidí s nadváhou a obezitou. Obezita výrazně zvyšuje riziko vzniku diabetu druhého typu, nemocí srdce a cév, často bývá příčinou těchto nemocí. Nordic walking podporuje spalování tuků, zvyšuje fyzickou i psychickou kondici, posiluje svaly.

Kromě těchto výhod čeká na Tuláky z Chomutova odměna od Svazu postižených civilizačními chorobami. Odměna je v podobě účasti na hodině lektorované akreditovanou lektorkou nordic walking, která se bude konat letos na podzim.

Tuláci z Chomutova budou v akci pokračovat                                   

Nachozením 30 km akce Rozchoďme civilky pro Tuláky z Chomutova nekončí. Po návratu z rekondičního pobytu nachodí další kilometry.

Do akce Rozchoďme civilky se může zapojit každý kdo má rád pohyb, přírodu i psychickou pohodu, kterou nordic walking přináší.

 

Vloženo 5.6 2014





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.