spcch

Statiny v pozitivních listech VZP

26.07.2013 | Centrum služeb | autor: Ivana Šamalová zpět

 

Statiny v pozitivních listech VZP

Z médií jsme zaznamenali, že VZP doporučuje lékařům prostřednictvím tzv. „pozitivních listů“ léky, za které platí méně, protože si dohodla nižší cenu s výrobcem. Další účinnou látkou, dle prezentace VZP, plánovanou k zařazení do pozitivního listu, je simvastatin, který je používán ke snížení hladiny LDL cholesterolu. 

Přípravek ZOCOR (simvastatin)  je však lék  přes 20 let starý, poprvé byl registrován již v roce 1992. Tento přípravek má být bez doplatku pro pacienty, zatímco na ostatní přípravky z této skupiny mají údajně  doplatky v řádu desetikorun. Dle informací z České lékárnické komory se toto tvrzení nezakládá na pravdě. Ve skutečnosti je v této skupině tzv. statinů velká část přípravků, spíše však naprostá většina, dostupná pro pacienty bez jakéhokoli doplatku. Navíc jsou používány stále častěji jiné, modernější a bezpečnější statiny, které jsou ze zdravotního pojištění také, zpravidla plně, hrazeny.  

K problematice statinů vydala rovněž stanovisko odborná Česká společnost pro aterosklerózu, která upozorňuje na zásadně nesprávný přístup, preferující méně účinný a méně bezpečný způsob léčby, který může zásadním způsobem zvýšit riziko nejen kardiovaskulárních  příhod, ale i u některých pacientů i riziko závažných interakcí s jinými léky.

Domníváme se, že tzv. „pozitivní listy“ by neměly zohledňovat jen ekonomická hlediska, ale především  zásadně zájem pacientů, tj. významně lepší výsledky léčby při použití  novějších a účinnějších léků statinů.

 

VZP však uzavřela smlouvu o nejnižší ceně zrovna s výrobcem tohoto léku a nikoli léku modernějšího a účinnějšího a také bezpečnějšího, který by pacientům přinášel lepší léčbu, větší zdravotní prospěch. Ačkoli tento druh smlouvy by měl být uzavírán „ve veřejném zájmu“,  za což považujeme zejména zájem pacientů, v tomto případě je to přinejmenším velmi sporné.

 

Centrum služeb SPCCH  se proto obrátilo na VZP, SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) a Ministerstvo zdravotnictví se žádostí, aby prošetřil postup VZP ve výše uvedené záležitosti. 





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.