Slavnosti jeřabin 2025
Když se na Vysočině vybarví plody červeného jeřábu, je čas „Slavnosti jeřabin“. Letos poprvé byla zaměřená na kulinářské zážitky z doby našich babiček. Na dvorku knihovny byla jedinečná „cooking show“ ukázka vaření tradičních pokrmů z brambor. Na jejich přípravě se podílely i naše členky. Nabízely se tu kynuté bramboráky, opečené škubánky, klasický to pokrm našich předků, šlejšky ve sladké i slané variantě, sypané mákem nebo strouhankou, také bramborové škubánky s mákem a buchtičky, které chutnaly nejvíce dětem, v neposlední řadě také Horácká houbová polévka atd. Bramborová jídla měla velký úspěch i u dospělých, však také rychle mizela z nabídek.
Jestlipak víte, jak uvařit takou výbornou Horáckou houbovou polévku? Na to potřebujete 300 g hříbků, 4 brambory, 1 cibulku, 1 líci másla, ¼ l kyselé smetany 1 lžíci mouky, sůl a kmín. Do vody se solí a kmínem dáme vařit oloupané a pokrájené brambory. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibulku, přidáme houby a podusíme. Vsypeme do polévky, a nakonec přidáme smetanu s moukou.
Co třeba takové opečené škubánky? Potřebujete 800 g brambor, 250 g hrubé mouky, 200 g tvarohu, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, 60 g másla. Uvařené brambory scedíme, na dně hrnce zůstane cca 1 cm vody, zasypeme moukou a necháme 10 minut zapařit, poté brambory s moukou rozmačkáme a směs smícháme s tvarohem, vejcem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí. Vypracujeme těsto , ze kterého lžící tvarujeme škubánky., které opékáme z obou stran na rozpuštěném másle. Potom obalíme v máku a posypeme cukrem. Dobrou chuť!
Na Farských to vonělo chutěmi z celého světa, letos bylo futrování obohaceno o rybí speciality, jak je v minulosti připravovali cisterciáčtí mniši a za zmínku stojí také Kančí hřbet „sous-vide“ podávaný s povidlovou omáčkou a jeřabinou, k tomu bramborové lokše – placky.
Z povídání historika Regionálního muzea města jsme se dozvěděli o pokrmech běžných, neobvyklých někdy i zvláštních z kuchyní venkovanů, měšťanů i šlechticů. Stěží si dokážeme představit, že i chudí si pochutnávali na šnecích, že na šlechtické vánoční tabuli se podávala vydra, nebo že se ve Žďáře běžně pojídali psi, kočky i koně. Jiná doba a jiné chutě.
Sdílet na facebook