spcch

Vláda se chystá projednat novelu, která upravuje sociálně-zdravotní služby

12.06.2024 | Centrum služeb | autor: SPCCH Trollerová zpět

V České republice by mohly od příštího roku fungovat nové sociálně-zdravotní služby. Domovy pro seniory, centra duševního zdraví, stacionáře a odlehčovací zařízení by mohly poskytovat péči. Pobyt v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) by měl být hrazen ze zdravotního pojištění jen tři měsíce, a to od roku 2029. Poté jen ze zdravotních důvodů. Autoři novely uvádějí, že sociální péče v těchto zařízeních není dostatečná a domácí péče i domovy chybí. Cílem je omezit takzvané sociální hospitalizace.

Tento návrh zákona se chystá projednávat vláda 1. května. Zákon připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem zdravotnictví. Vláda má k návrhu 68 připomínek, včetně výhrad Ministerstva financí, krajů, samospráv a odborů.

Tato novela umožní zdravotní a sociální péči podle potřeb klienta kombinovat. Sociálně-zdravotní služby podle podkladů budou moci zajišťovat centra denních služeb, denní a týdenní stacionáře, domovy pro seniory, se zvláštním režimem či pro postižené, centra duševního zdraví a odlehčovací zařízení. K poskytování zdravotních služeb bude nutné oprávnění a u sociálních služeb registrace.

Zdroj textu:
https://advokatnidenik.cz/2024/04/30/vlada-se-chysta-projednat-novelu-ktera-upravuje-socialne-zdravotni-sluzby/

 

 

 

 





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.