spcch

Nové informace k datovým schránkám od 1.1.2023

03.11.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Ministerstvo vnitra ČR chce prosadit změnu, která by se týkala automatického zřizování datových schránek fyzickým osobám. Původně se měly schránky zřídit automaticky každému, kdo začne komunikovat se státem online. Dle nového plánu, který je v jednání, může "majitel" (fyzická osoba) schránku deaktivovat hned v první chvíli, kdy se o jejím automatickém zřízení dozví, nebo bude bude její zřízení dobrovolné. Z povinnosti se tak stane možnost. Ministerstvo tak chce zabránit tomu, aby schránky byly zřízeny i fyzickým osobám, které pouze výjimečně využívají při online komunikaci se státem Identitu občana. Těm, kdo naopak pravidelně Identitu používají, bude datová schránka zřízena automaticky, protože je zde předpoklad o jejím využití, které bude pro osoby používající Identitu přínosné a nezatěžující.

Neziskové organizace upozorňují stát na to, že schránky zřízené seniorům mohou způsobovat této skupině obyvatel nemalé problémy. Senioři nemusí o datové schránce ani vědět, nebudou ji tedy používat a stát naopak bude mylně považovat obsah datovky za doručený a především přečtený. Tento případ se týká také spolků a jiných právnických osob, které mnohdy senioři zastupují (spolky, SVJ a další). Problémem může být v tomto případě jen pouhý fakt, že právnické osoby nemají přístup k internetu.

Návod ke stávajícím pravidlům používání datové schránky si můžete přečíst zde. V případě, že budou platné nově prosazované změny, vás budeme informovat.

Platná stávající pravidla, které se Ministerstvo vnitra snaží upravit:

Informace v článku zde a zde.

 





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.