spcch

Článek Portálu pro pacienty a pacientské organizace: Novinky v očkování - zapojení praktických lékařů

03.03.2021 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Od 1.3.2021 jsou do očkování zapojeni také praktičtí lékaři. Vzhledem k nízkému počtu vakcín je jejich zapojení postupné, ovšem jeho smyslem zůstává zpřístupnit pacientům očkování i mimo nemocnice. Navíc praktičtí lékaři znají podrobněji diagnózy jednotlivých pacientů a lépe tak vyhodnotí míru ohrožení covidem-19.

Praktičtí lékaři budou očkovat pacienty spadající do věkové kategorie, která je aktuálně očkována (tj. věk 70+). Dále pacienty, u nichž bude praktiky vyhodnoceno riziko vážného průběhu nemoci covid-19 stejně vysoké, jako je mu u právě očkovaných diagnóz, které ohrožuje těžký průběh nemoci.

Pacienti uvažující o očkování u svého praktického lékaře by neměli být již jinde očkovaní nebo registrovaní na jiném očkovacím místě přes Centrální rezervační systém. Praktičtí lékaři by měli vakcíny aplikovat pouze pacientům, které evidují v kartotéce. V rámci návštěvní služby by měli lékaři aplikovat vakcínu imobilním pacientům, kteří se nemohou dostavit do očkovacího centra. Všichni pacienti musí spadat do aktuálních kategorií očkováných, zároveň musí o očkování projevit souhlas nebo přijmout výzvu k očkování od praktického lékaře.

Očkovací látky, které primárně praktici používají jsou AstraZeneca a Moderna, výjiměčně se jedná o látku Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Letáky o látce AstraZeneca a Comirnaty naleznete v příloze tohoto článku. 

Blíže uvedené diagnózy s vysokým rizikem těžkého průběhu nemoci covid-19 a očkování osob s chronickým onemocněním naleznete v článku zde





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.