spcch

Vyhodnocení pochodů a dotazníků k projektu Rozchodíme CIVILKY 2020

18.12.2020 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

     Stejně jako v uplynulých ročnících, tak i v roce 2020 bylo hlavním cílem projektu Rozchodíme CIVILKY 2020 pomoci zdravotně postiženým lidem ve snížení bariér psychických, fyzických, informačních a mezilidských pro efektivnější využitelnost zdravotnické péče. Díky snížení bariér jsou osoby z cílové skupiny schopny lépe využívat nabízená zdravotnická zařízení ve svém. Díky informacím, snižování bariér a pravidelnému pohybu může být prodlouženo období, ve kterém dlouhodobě nemocní lidé mohou žít důstojně ve svém přirozeném prostředí. Tyto hlavní ideje projektu se podařilo předat díky osmi akcím včetně přednášek o správném a pravidelném pohybu, o chůzi s holemi NW. Přes situaci kolem koronavirové nákazy a mezi opatřeními byla i v roce 2020 účast na akcích vysoká a hlavní myšlenka projektu byla naplněna. Všechny akce se řídily dodržováním aktuálních nařízení Vlády ČR.

     Zpětnou vazbou projektu byly dotazníky, které byly účastníky na konci akcí zodpovězeny. Skupinu 88 % dotázaných tvořily ženy, nejvíce zastoupenou věkovou kategorií byly osoby ve věku 70 – 74 let (28 %). Nejstarším dvěma účastníkům bylo více než 90 let. Osmi akcí se zúčastnilo celkem 342 osob cílové skupiny, bylo vyhodnoceno 323 dotazníků – tedy 94 %. 66 % respondentů odpovědělo, že jim účast na akcích SPCCH přináší více informací o dostupnosti zdravotnických zařízení. Celkem 68 % dotázaných tyto informace pomohly při rozhodnutí jít včas k lékaři, při vyhledání nebo výběru ordinace. Stejné procento (68 %) osob odpovědělo, že při snížení možnosti jejich samostatné chůze by mohly navštěvovat stále stejná zdravotnická zařízení. Naopak 32 % osob odpovědělo, že by nemohly navštěvovat stejné ordinace, především ordinace praktických lékařů (22 %) by jim způsobovaly největší potíže při snížení samostatnosti chůze. Pravidelné vycházky vyhodnotilo 93 % respondentů jako důležitou pomoc při udržení celkové kondice. Celkem 55 % dotázaných potřebuje více informací o zdravotnickém zařízení v regionu bydliště před jeho první návštěvou. Odpovědi na poslední otázku se odvíjely od místa konání akce, účastníci doporučovali nemocnice v blízkosti bydliště a klinická pracoviště v Praze.

Děkujeme všem účastníkům loňského projektu Rozchodíme CIVILKY 2020 a budeme se těšit na Vaši účast i v letošním ročníku.

 

Za podporu projektu děkujeme Ministerstvu zdravotnictví v ČR.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.