spcch

Článek Peníze.cz: Příspěvek na péči 2020. Kolik dělá a kdo ho dostane?

05.02.2020 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Potřebujete-li péči druhých, z příspěvku na péči 2020 si můžete uhradit asistenta, člena rodiny, který Vám bude nápomocný, péči registrovaného poskytovatele sociálních služeb atd. Žádost o příspěvek na péči lze podat na úřadu práce (dále jen ÚP).

Za předpokladu, že se Váš zdravotní stav do jednoho roku nezlepší, nebo zhoršení zdravotního stavu trvá minimálně rok, bude Vám přiznán úřadem práce příspěvek na péči. Úřad práce prověří Vaši samostatnost v deseti situacích, poté budete podrobeni kontrole posudkového lékaře ČSSZ a praktického lékaře, ke kterému běžně docházíte. Je proto důležité, aby se k Vašemu praktickému lékaři dostaly všechny dostupné lékařské zprávy o Vašem zdravotním stavu. Celkový výsledek žádosti o péči sděluje ÚP.

Postup je tedy jednoduchý: vyhledáte nejbližší úřad práce, vyplníte formulář "Žádost o příspěvek na péči" a "Oznámení o poskytovateli pomoci", ve kterých vyplníte také pečovatele. Pečovatele můžete v průběhu čerpání měnit, musíte změnu nahlásit do 8 dnů ÚP. Žádost zhodnotí lékaři a v případě přidělení příspěvku, Vám bude částka vyplacena zpětně k datu zažádání. Pokud se zdravotní stav bude zhoršovat, stačí opět na ÚP vyplnit "Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči". Proti neuznanému příspěvku se můžete odvolat. S žádostí o odvolání se obraťte na úřad práce a uveďte do něho konkr. důvod, proč nesouhlasíte s výsledkem příspěvku. Pokud nebudete souhlasit ani s rozsudkem MPSV, můžete do dvou měsíců podat žalobu ke krajskému soudu. Celé řízení je osvobozené od správních poplatků. Další možností postupu je opětovné zažádání o příspěvek na ÚP.

Celý článek naleznete zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.