spcch

Zřízení datové schránky od 1.1.2023

17.01.2023 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Všem subjektům, které jsou vedeny v registru osob, byly od 1.1.2023 automaticky zřízeny datové schránky, pokud již neměly schránku založenou před tímto datem. Seznam držitelů datových schránek je veřejně dostupný na tomto odkazu, stačí zadat IČO subjektu. Přístupové údaje budou rozeslány jednotlivým právnickým osobám dopisem. Automaticky zpřístupněné budou datové schránky i těm subjektům, které přístupové údaje nepřevezmou nebo se nikdy do datové schránky nepřihlásí. Prostředí datových schránek je velice podobné prostředí vašeho e-mailu.

Videonávod k přihlášení do datové schránky je možné zhlédnout zde. Všechny návody k datovým schránkám (doručení, odpověď na zprávu, nastavení a další) jsou jednotlivě popsány na tomto odkazu.
První přihlášení provedete prostřednictvím webové stránky www.mojedatovaschranka.cz a svého uživatelského jména, hesla - ty jsou uvedeny v doručeném dopise. Po tomto prvním přihlášení si změňte heslo, které vám bylo automaticky přiděleno v dopise. Je doporučeno si nastavit upozornění na nové zprávy ve schránce. Upozornění budou chodit na uvedený e-mail nebo telefonní číslo - nepromeškáte tak žádnou zprávu, která byla doručena do datové schránky. Případně se do své datové schránky dívejte 2x - 3x/měsíc, protože zaslané zprávy jsou považovány za automaticky doručené 10. den po jejich zaslání, aniž byste se do schránky přihlásili a zprávu si opravdu přečetli (celé vysvětlení zde).

Datová schránka začne automaticky fungovat i bez prvotního přihlášení a to po 15 dnech od doručení dopisu a přihlašovacími údaji a heslem. Zprávy se v datové schránce ukládají pouze na 90 dní po doručení.

Datovou schránku není možné zrušit a ani pozastavit v případě schránek zřizovaných ze zákona právnickým osobám. Znepřístupnit datovou schránku lze pouze ze zákonných důvodů. Pokud budou tyto důvody legitimní, datová schránka bude zrušena za další tři roky. V případě zapomenutí přístupových údajů je nutné navštívit CzechPoint. Informace ke zrušení a pozastavení tady.

V případě konkrétních dotazů se lze obrátit na ePoradnu datových schránek zde. Do tohoto základního formuláře popíšete svůj dotaz nebo problém a odešlete, stačí zadat e-mail. 





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.