spcch

Průběh sociálního šetření pro přiznání příspěvku na péči

27.09.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

Příspěvek na péči je určen osobám, které mají sníženou schopnost postarat se samy o sebe vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a proto potřebují asistenci druhé osoby. Žádost o příspěvek na péči lze podat na kterémkoliv Úřadu práce (ÚP), poté následuje sociální šetření posuzované osoby, tj. osoby potřebující asistenci. Sociální šetření probíhá po předchozí domluvě ÚP a žadatele (nebo osoby poskytující péči). ÚP by měl maximálně do 30 dnů od podání žádosti kontaktovat žadatele (nebo osobu poskytující péči), aby se na termínu sociáního šetření společně domluvili. 

Smyslem sociálního šetření, které provádí krajská pobočka ÚP, je zjištění míry soběstačnosti posuzované osoby a seznámení se s jejím přirozeným prostředím, proto šetření probíhá nejčastěji v domácnosti posuzované osoby nebo v jejím zaměstnání*. Zaměřuje se na získání přehledu o aktuální situaci žadatele a jeho schopnost zvládat každodenní životní potřeby, viz. níže. Na základě tohoto zmapování sociální pracovník, provádějící sociální šetření, vyhodnotí druh pomoci, který je pro žadatele vhodný. Pracovníci se zaměřují během šetření také na potřeby osob pečujících.

Výsledek sociálního šetření určuje výši příspěvku, která bude osobě přiznána k maximálnímu naplnění její soběstačnosti a důstojného života. O výši příspěvku rozhoduje lékař OSSZ a posuzovaná osoba má možnost se proti výsledku odvolat do 15 dnů. Na svou žádost nahlédnout do svého spisu. Ve spisu by měly být informace získané sociálním pracovníkem, který sociální šetření prováděl. Informace získané prostřednictvím žadatele, osoby pečující a objektivního úsudku sociálního pracovníka.

Činnosti, ve kterých se určuje soběstačnost žadatele o příspěvek na péči:

*Pokud je posuzované osobě poskytována pobytová sociální služba (např. domov pro seniory), je sociální šetření prováděno zde - pobytová služba je brána jako přirozené prostředí osoby potřebující asistenci. Pokud je posuzovaná osoba pro nemoc a úraz hospitalizována ve zdravotnickém zařízení více než 60 dnů, je sociální šetření prováděno zde.

Celý článek zde.





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.