spcch

Leták Ochránce.cz: Mimořádná okamžitá pomoc a mimořádná okamžitá pomoc spojená s covid-19

07.02.2022 | Centrum služeb | autor: Martina Křtěnová zpět

K čemu lze použít a kdo vlastně může použít jednu z dávek pomoci v hmotné nouzi, konkrétně mimořádnou okamžitou pomoc? To se lze dočíst v článku na webu Ochránce. 

1)   Mimořádnou okamžitou pomoc poskytuje Úřad práce ČR, který také rozhoduje o tom, zdali dávku dostanete. Ke každé jednotlivé dávce je třeba podat jednu žádost. Dávka musí být použita výhradně k účelu, který je uveden v žádosti, a který je případně schválen Úřadem práce. Úřad práce poskytuje dávku mimořádné okamžité pomoci v šesti případech, kdy: 

Mimořádnou okamžitou pomoc nelze použít na: úhradu léků, úhradu regulačního poplatku. Lze ji však použít na úhradu dopravy k lékaři.

2)   Okamžitou pomoc spojenou s covid-19 lze použít na:

Vzor žádosti, včetně vyplněného vzoru, najdete na webu MPSV v sekci Formuláře (formulář a vyplněný vzor formuláře). Nutné je mít průkaz totožnosti. Pokud jste uvedli pobírání starobního důchodu, je nutné mít také doklad o přiznání starobního důchodu. Další doklady, které budou případně požadovány Úřadem práce, závisí na konkrétním požadavku a budou sděleny pracovníkem úřadu.

Mimořádná okamžitá pomoc obecně zde, více o řízení a jak jednat v případě odmítnutí zde. Na webu MPSV je k dispozici kalkulačka pro výpočet životního minima, která se k tématu váže.

Celý článek zde





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.