spcch

Příspěvek na péči, kde a kdo může žádat

17.01.2012 | | autor: zpět

Příspěvěk na péči je určen osobám, které se o sebe kvůli špatnému zdravotnímu stavu nedokážou postarat.

Tento příspvek dostává přímo zdravotně postižený, nikoliv osoba, která se o postiženého stará, jak tomu bylo dříve. Zdravotně postižený si tedy může sám rozhodnout, jak bude s penězi nakládat. Např. si může vybrat zda jako pečující osobu zvolí rodinného příslušníka nebo si zvolit jednoho z mnoha poskytovatelů sociálních služeb.

Novinkou tohoto roku je to, že o postiženého může pečovat asistent sociální péče, což však  nesmí být osoba blízká. S asistentem musí mít postižený podepsanou smlouvu o poskytování péče.

Výše příspěvku závisí na stupni závislosti a také na tom, zda je zdravotně postižený dítětem či není.

K určení stupně závislosti je nutné posoudit nepříznivý zdravotní stav. Dříve se posuzovalo 36 úkonů ve 129 činnostech, od roku 2012 budou lékaři posuzovat pouze 10 úkonů soběstačnosti a péči o vlastní osobu.

O příspěvek na péči se  žádá na úřadu práce, musí však mít zdravotní posudek od lékařské posudkové služby. Posudkový lékař vychází z aktuální lékařské zprávy a písemného záznamu ze sociálního šetření.

Novinky o roku 2012

Postižené děti( od 1 do 18 let věku)  ve II. stupni závislosti dostanou nyní o tisích korun více, tedy 6 000 Kč místo dosavadních 5 000 Kč.

Může se však zvýšit o další 2 000 Kč, pokud společně posuzované osoby nedosahují dvojnásobku životního minima.

 

Novinkou je však také to, že rodiče dětí starších 1 roku budou moci pobírat pouze jednu sociální dávku- musí si tedy zvolit mezi rodičovským příspěvkem a příspěvkem na péči.

 

 





© SPCCH Všechna práva vyhrazena.Webdesign by Proxima design.